Tracon V

Tracon V

Cosplay-kilpailujen säännöt

HUOMAUTUS - TIETOJA PÄIVITETTY

Tapahtumapäivän aikatauluja ja paikkoja koskeva tieto on päivitetty la 19.6 klo 21.10. Kilpailijoille lähetetään tieto myös sähköpostitse.

Muutokset tästä eteenpäin ovat epätodennäköisiä.

Sisällysluettelo

Tiivistelmä

Traconissa järjestetään cosplay-puku ja -ryhmäkilpailut, joista edellinen on lisäksi jaettu show- ja pro-sarjoihin. Kilpailuihin tulee ilmoittautua ennakkoon. Näiden lisäksi Traconissa on erillinen nettipukukilpailu, johon ei voi ilmoittautua ennakkoon.

Takaisin sisällysluetteloon

Kilpailut ja sarjat

Ohessa lisätietoja eri kilpailuista ja niiden eri kilpasarjoista.

Pukukilpailut - yhteiset säännöt

Pukukilpailun molemmissa sarjoissa on jokaisella osallistujalla lava-aikaa korkeintaan 30 sekuntia. Molempien sarjojen ajan soitetaan taustalla järjestäjien valitsemaa taustamusiikkia. Kumpaankaan sarjaan ei saa osallistua puvulla, joka on aiemmin voittanut palkinnon tai saanut kunniamaininnan suomalaisessa cosplay- tai muussa pukukilpailussa.

Pukukilpailu - show-sarja

Pukukilpailun show-sarja on tarkoitettu aloitteleville cosplay-harrastajille sekä valmiiden tai teetettyjen cosplay-pukujen käyttäjille. Show-sarja tarjoaa mahdollisuuden esitellä pukuaan suuren yleisön edessä ilman tiukkaa kilpailuhenkeä. Lavalla ei tarvitse vastata kysymyksiin eikä puvulle aseteta muita rajoitteita kuin sen aiheet.

Show-sarjassa ei valita voittajia, mutta jokainen show-sarjan osallistuja saa pienen yllätyspalkinnon.

Pukukilpailu - pro-sarja

Pro-sarja on suunnattu aktiivisille cosplay-harrastajille, jotka haluavat mitellä taidoistaan tiukassa kilpailussa. Pro-sarjassa palkitaan kolme parasta pokaalein. Seuraavat rajoitukset ovat voimassa pro-sarjassa.

 • Pro-sarjassa pukujen on oltava itse tehtyjä, joskin pienimuotoinen ulkopuolinen avustus puvun teossa on sallittua.
 • Valmiiden vaatekappaleiden ostaminen on sallittua siinä tapauksessa, että niitä muokataan käsityönä ennen käyttöä.
 • Kilpailijan on toimitettava ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuva esitettävästä hahmosta. Kuvassa tulee ilmetä hahmo siinä puvussa, mitä osallistuja käyttää.
 • Pro-sarjan osallistuja vastaa lavalla juontajan esittämiin kysymyksiin liittyen pukuun, sen tekemiseen ja/tai esitettävään hahmoon.

Ryhmäkilpailu

2-15 hengen ryhmäkilpailussa kilpaillaan pukujen lisäksi esiintymisellä. Kolme parasta ryhmää palkitaan. Oheiset rajoitukset pätevät.

 • Kaikkien ryhmän pukujen on oltava samasta teoksesta.
 • Ryhmä voi toimittaa esitystään varten MP3-muotoisen taustamusiikin. Ohjeet musiikin toimittamiseen lähetetään sähköpostitse. Taustamusiikin tekoon on tarjolla myös hyvä ohje.
 • Jokaisella ryhmällä on lava-aikaa korkeintaan 4 minuuttia.
 • Ryhmä voi toimittaa ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuvan, josta näkyvät kaikki esitettävät hahmot. Kuvan voi koostaa erillisistä kuvista kuvankäsittelyohjelmalla. Lähdekuvan toimittaminen ei ole pakollista, mutta erittäin suositeltavaa.
 • Kilpailuun ei saa osallistua esityksellä, joka on aiemmin voittanut palkinnon tai saanut kunniamaininnan suomalaisessa cosplay- tai muussa puku-/esiintymiskilpailussa.

Nettipukukilpailu

Puku- ja ryhmäkilpailujen lisäksi tapahtumassa pidetään nettikilpailu, joka toimii hall cosplay -periaatteella. Järjestäjien valitsemat pukujen etsijät valitsevat itsenäisesti tapahtuman kävijöistä osallistujat. Mikäli valittu henkilö haluaa osallistua kilpailuun, pyydetään hänet kuvauspisteelle valokuvausta ja tietojen kirjaamista varten. Yleisöllä on mahdollisuus äänestää nettikilpailun voittajaa pian tapahtuman jälkeen aukeassa yleisöäänestyksessä.

Nettipukukilpailuun ei voi ilmoittautua ennakkoon, eivätkä muiden kisojen rajoitukset pukujen aiheista päde.

Takaisin sisällysluetteloon

Sallitut puvun aiheet

Kilpailuun osallistuvien pukujen tulee kuulua johonkin seuraavista aihepiireistä.

 • Anime, manga ja manhwa
 • Konsolipelit
 • Japanilaiset esiintyvät taiteilijat (esim. J-rock)
 • Roolipelit

Takaisin sisällysluetteloon

Pääsyliput tapahtumaan

Cosplay-kilpailujen osallistujat saavat Traconin puolesta ilmaisen päivärannekkeen, jonka voi tapahtumapaikalla päivittää viikonloppurannekkeeksi viiden euron (5 €) korvausta vastaan. Ennakkoon viikonloppurannekkeensa lippukaupasta tilanneet kilpailijat saavat tapahtumassa viiden euron (5 €) hyvityksen.

Huolehdi lippusi päivityksestä tai hyvityksestä kilpailijoiden sisäänkäynnillä heti saapuessasi tapahtumaan.

Takaisin sisällysluetteloon

Sisäänpääsy ja oleelliset sijainnit

Cosplay-kilpailijat pääsevät sisään Sorsapuistosalin sisäänkäynnistä, joka sijaitsee Tampere-talon vasemmalla reunalla eli Sorsapuiston puoleisella seinustalla. Sisäänkäynnille on opasteet. Ilmoita ovella Ilmoita ovella nimesi sekä mihin kilpailusarjaan olet osallistumassa. Hoida samalla tiskillä tarvittaessa rannekkeesi päivitys tai hyvitys.

Kilpailijoille varatut pukuhuoneet ovat ison salin backstage-alueella.

Pukukilpailun ilmoittautuminen ja valokuvaus tapahtuu Sorsapuistosalin valokuvauspisteellä. Sorsapuistosalissa sijaitsevat myös myyntipöydät.

Ryhmäkilpailun ilmoittautuminen tapahtuu ison salin backstage-alueella. Ryhmien valokuvaus tapahtuu isossa salissa.

Molemmat kilpailut pidetään isossa salissa.

Kulku isoon saliin sekä pukuhuoneita, lavaan tutustumista, kilpailua että ryhmäkilpailun ilmoittautumista varten tapahtuu backstage-alueen kautta. Käynti tälle alueelle tapahtuu suurin piirtein 1. kerroksen infotiskiä vastapäätä. Tämä alue on pyhitetty vain cosplay-kilpailijoille ja tapahtuman järjestäjille. Ilmoita backstage-tarkastuspisteellä nimesi ja että olet cosplay-kilpailun osanottaja. Jos olet saanut jo numerolapun, ei nimeä tarvitse ilmoittaa.

Takaisin sisällysluetteloon

Aikataulut ennen tapahtuma

Aikataulu ennen tapahtumapäivää. Kilpailujen ilmoittautuminen on auki kahteen kertaan. Kummallakin kertaa täytetään puolet vapaista paikoista.

 • ti 18.5. klo 18.00 - Ensimmäinen ilmoittautuminen kilpailuihin avataan
 • 18.5. - 23.5. - Ensimmäinen ilmoittautuminen avoinna. Ilmoittautuminen voidaan sulkea jo aiemmin, mikäli osallistujamäärän puolikkaan katto tulee vastaan.
 • su 23.5. klo 18.00 - Ensimmäinen ilmoittautuminen suljetaan.
 • ke 2.6. klo 18.00 - Toinen ilmoittautuminen avataan
 • 2.6.- 10.6. - Toinen ilmoittautumien avoinna. Ilmoittautuminen voidaan sulkea jo aiemmin, mikäli osallistujamäärän katto tulee vastaan.
 • to 10.6. klo 18.00 - Ilmoittautuminen kilpailuihin suljetaan. Ilmoittautumiset sitovia.
 • ke 23.6. klo 23.59 - Ryhmien on lähetettävä taustamusiikki tähän mennessä.

Takaisin sisällysluetteloon

Tapahtumapäivän aikataulu ja tapahtumien kulku - pukukilpailu

Aikataulu tapahtumapäivänä - lauantai 3.7.2010 - pukukilpailut

 • klo 10.00 - 13.30 - Ilmoittautuminen ja kuvaus sorsapuistosalin kuvauspisteellä. Pukuhuoneet ovat myös käytettävissä ison salin backstage-alueella.
 • klo 12.30 - 13.30 - Pro-sarjan osallistujien tulee vierailla esituomaroinnissa backstage-alueella.
 • klo 13.00 - 13.30 - Mahdollisuus tutustua isoon saliin ilman yleisöä paikalla.
 • klo 13.45 - Ilmoittaudu ison salin backstage-alueelle kilpailua varten.
 • klo 14.00 - Kilpailu alkaa. Ensin on vuorossa show-sarja, sitten pro-sarja. Arvioitu kesto koko kilpailulle on 60-90 minuuttia.

Yleisön sisäänkäynti isoon saliin tapahtuu kahdessa vaihessa, klo 13.30 ennakkolipun omaaville ja klo 13.45 muille.

Palkinnot jaetaan päättäjäisissä sunnuntaina klo 17.00 alkaen.

Tapahtumapäivän aikataulu ja tapahtumien kulku - ryhmäkilpailu

Aikataulu tapahtumapäivänä - sunnuntai 4.7.2010 - ryhmäkilpailu

 • klo 12.00 - 13.30 - Ilmoittautuminen ison salin backstage-alueella ja kuvaus isossa salissa. Saliin voi myös tutustua ilman yleisön läsnäoloa. Pukuhuoneet ovat käytettävissä.
 • klo 13.45 - Ilmoittaudu takaisin ison salin backstage-alueelle kilpailua varten.
 • klo 14.00 - Kilpailu alkaa. Arvioitu kesto koko kilpailulle on 60-90 minuuttia.

Yleisön sisäänkäynti isoon saliin tapahtuu kahdessa vaihessa, klo 13.30 ennakkolipun omaaville ja klo 13.45 muille.

Palkinnot jaetaan päättäjäisissä samana päivänä klo 17.00 alkaen.

Takaisin sisällysluetteloon

Ryhmäkilpailun taustamusiikki

Ryhmäkilpailun osallistuvat ryhmät voivat toimittaa esitystään varten taustamusiikin. Ohessa rajoitteet ja ohjeet taustamusiikkiin.

 • Kuten esityksenkin osalta, myös taustamusiikin maksimipituus on 4 minuuttia.
 • Taustamusiikki on toimitettava MP3-muotoisena tiedostona. On suositeltavaa kiinnittää huomiota tiedoston äänenlaatuun.
 • Ryhmäkilpailussa ei ole mikrofoneja käytettävänä, taustamusiikin ääniraitaan tulee siis liittää myös tarvittavat vuorosanat. Vaikka lavalla käyttäisi paljonkin ääntä, se kuuluu ilman mikrofoneja erittäin huonosti yleisölle, joten kaikki oleellinen äänimaailma tulee liittää taustamusiikkitiedostoon.
 • Lisätietoja, vinkkejä ja ohjeita taustamusiikin tekoon on tarjolla erillisessä ohjeessa. Se kannattaa lukea tarkkaan läpi.
 • Taustamusiikki on toimitettava keskiviikkoon 23. kesäkuuta mennessä.
 • Toimita taustamusiikin yhteydessä tieto siitä, missä kohtaa se laitetaan soimaan, esimerkiksi ennen ryhmän jäsenten siirtymistä lavalle tai sen jälkeen.
 • Ellei taustamusiikin lähettäjä toisin ilmoita, taustamusiikkikappale soitetaan alusta loppuun yhtenäisesti yhden kerran.
 • Taustamusiikin voi toimittaa sähköpostin liitteenä tai nettinlinkkinä.
 • Lähetä taustamusiikki sekä mahdolliset taustamusiikkiin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen tracon2010-musiikki (ät) cosplay.fi.

Takaisin sisällysluetteloon

Tapahtumapaikka

Kilpailu järjestetään Tampere-talon Suuressa salissa, osoitteessa Yliopistonkatu 55. Kilpailijat pääsevät tapahtumaan maksutta sisään ilmoittamalla tietonsa sisäänkäynnin luona. Lisätietoja kohdassa pääsyliput tapahtumaan.

Pukukilpailu: Kaikki pukukilpailun osallistujat ilmoittautuvat ja käyvät kuvauksessa Sorsapuistosalin kuvauspisteellä. Sorsapuistosali on pääsisäänkäynnistä tullessa suoraan käytävän perällä. Samassa tilassa toimivat myös myyntipöydät. Paikan päällä on opasteita ja infotiski auttaa tarpeen vaatiessa. Ilmoittautuessaan kilpailija saa mukaansa numerolapun. Numerolappu oikeuttaa pääsyyn ison salin backstage-alueelle, jonne on kulku ensimmäisestä kerroksesta, suurin piirtein infotiskiä vastapäätä. Backstage on kilpailijoille rauhoitettua aluetta ja sieltä on suora kulku isoon saliin, jossa kilpailu pidetään.

Ryhmäkilpailu: Ryhmien tulee ilmoittautua yhdessä suoraan ison salin backstage-alueelle, jonne on kulku ensimmäisestä kerroksesta, suurin piirtein infotiskiä vastapäätä. Ryhmistä otetaan kuvat isossa salissa ennen yleisön pääsyä sisään.

Takaisin sisällysluetteloon

Osallistujien kunniakirjat

Pukukilpailu: Kilpailun molempien sarjojen osallistujille jaetaan kunniakirjat kilpailun aikana, heti lavalla käynnin jälkeen.

Ryhmäkilpailu: HUOM! Muuttunut tieto! Myös ryhmäkilpailun kunniakirjat jaetaan kilpailun aikana kaikille osanottajille.

Takaisin sisällysluetteloon

Liitteet

Liitteissä selvennetään yksityiskohtaisesti kilpailun osallistujien henkilötietojen käsittelyä. Nyrkkisääntö on, että henkilötietoja käsitellään erittäin luottamuksellisesti, vain järjestäjien toimesta, eikä osallistujien tietoja luovuteta edelleen.

Takaisin sisällysluetteloon

Yhteistyössä

Sangatsu Manga
Säätöyhteisö B2 ry

sekä

Sinooperi
Tietovelhot Oy

Genrewear

Rento tapa kylpeä

Tampere Kuplii ry

World Cosplay Summit

Japan Pop -lehti

Prayers from cosplayers