Helsingin Musiikkimessut
World Cosplay Summit Suomen karsinta

World 
Cosplay Summit logo       Musiikkimessut

Kilpailun säännöt

Sisällysluettelo

Tiivistelmä

Musiikkimessuilla järjestetään World Cosplay Summitin (WCS) Suomen karsinnat. Aiempien vuosien tyylistä show-sarjaa ei tällä kertaa järjestetä. WCS-karsinta järjestetään World Cosplay Summitin sääntöjen puitteissa. Kyseessä on virallinen Suomen karsinta, jonka voittanut ryhmä osallistuu maamme edustajana kilpailun finaaliin Japanissa ensi kesänä.

Takaisin sisällysluetteloon

Aikataulu ja tapahtumien kulku

Aikataulu ennen tapahtumapäivää

 • 23.9. klo 1.00 - Säännöt julkistetaan
 • 26.9. klo 18.00 - Ennakkoilmoittautuminen kilpailuun avataan. Ilmoittautuneet voivat myös tehdä pienimuotoisia muutoksia ilmoittautumiseen.
 • 10.10. klo 18.00 - Ennakkoilmoittautuminen kilpailuun suljetaan. Muutoksien tekomahdollisuus päättyy. Ilmoittautuminen voidaan sulkea jo aiemmin, mikäli osallistujamäärän katto tulee vastaan.
 • 17.10. klo 23.59 - Määräaika taustanauhojen lähettämiselle.

Aikataulu ja tapahtumien kulku tapahtumapäivänä 30.10.2010

 • 9.00 - 10.00 - Kilpailijoiden ilmoittautuminen ja kuvaus. Kaikkien kilpailuun hyväksyttyjien osallistujien tulee ilmoittautua tapahtumapaikalle klo 10.00 mennessä tai ilmoittautuminen raukeaa. Myös kisalavaan voi tutustua tänä aikana.
 • 10.30 - 11.30 - WCS Suomen karsinta
 • 15.30 - Palkintojen jako

Kilpailu alkaa, kun yleisö on päässyt paikalle. Juontajat esittelevät ryhmät yksi kerrallaan. Kaikkien ryhmien esiintymisen jälkeen otetaan vielä yhteinen ryhmäkuva kaikista kilpailijaryhmistä. Aiempiin vuosiin verrattuna kilpailun kaava on varsin suoraviivainen, eikä sisällä ylimääräistä ohjelmistoa.

Kilpailun juonto tapahtuu englannin kielellä. Kysymykset kilpailijoille esitetään kuitenkin suomeksi ja tulkataan.

Kilpailun jälkeen tuomaristo vetäytyy pohtimaan tuloksia.

Takaisin sisällysluetteloon

Säännöt ja rajoitukset

Karsinnoissa noudatetaan WCS:n virallista säännöstöä. Päivitettyä säännöstöä kaudelle 2011 ei ole vielä kirjattu lopulliseen muotoonsa. WCS-järjestäjien ohjeiden mukaisesti käytämme 2010-kauden säännöstöä muutamin muutoksin.

Viralliset säännöt karsintaan (PDF)

Viralliset säännöt finaaliin (PDF)

Ohessa tiivistelmä sääntöjen tärkeimmistä kohdista.

 • Kilpailu on kahden hengen ryhmäkilpailu, jossa arvostelukriteereinä toimivat esiintyminen (10 pistettä), puvut (10 pistettä) sekä uskollisuus alkuperäisteokselle (5 pistettä). Pukuun kiinteästi kuulumattomia proppeja tai lisäosia ei huomioida pisteenlaskussa.
 • Esityksen maksimipituus on 2 minuuttia 30 sekuntia.
 • Pukujen on oltava itse tehtyjä, joskin pienimuotoinen tuttavan tai perheenjäsenen avustus puvun teossa on sallittua. Valmiina ostettuja tai mittatilauspukuja ei hyväksytä.
 • Ryhmän tulee tehdä ja toimittaa taustanauha sähköisessä muodossa järjestäjille. Taustanauhaan kuuluu sekä musiikki että mahdollinen dialogi. Dialogia käytettäessä on hyvä huomioida kielimuuri, sillä osa tuomaristosta on suomalaisia ja osa japanilaisia.
 • Sallitut puvun aiheen ovat anime, manga sekä japanilaiset videopelit. Molempien ryhmän jäsenten pukujen on oltava samasta teoksesta. Pelihahmojen tapauksessa hahmon on oltava tunnistettavissa japanilaiseksi, eivätkä esimerkiksi Disney- tai Star Wars -hahmot käy, vaikka peli olisi Japanissa tehty.
 • Voittajaryhmä edustaa Suomea vuoden 2011 World Cosplay Summit -finaalissa. Karsinnan pääpalkinto sisältää matka- ja majoituskulut noin viikon mittaiselle matkalle. Karsinnan ja finaalin välisenä aikana voittajaryhmän tulee olla valmis esiintymään alan yleisötapahtumissa sekä vastaamaan median yhteydenottoihin.
 • Osallistujien on oltava täysi-ikäisiä, tai heillä on oltava lupa huoltajilta osallistumiseen. Rajoituksen syynä on voittajaryhmän Japanin matka. Järjestäjät eivät kata huoltajien matkakuluja.
 • Kilpailuun tulee ilmoittautua ennakkoon tällä sivulla mainittujen aikarajojen puitteissa. Osallistumispaikkojen määrä on rajallinen.

Takaisin sisällysluetteloon

Tapahtumapaikka, tilat ja lavan tiedot

Tapahtumapaikka on Helsingin Messukeskus ja siellä Musiikkimessujen tilat. Löydät pääsyohjeita ja karttoja tapahtumapaikasta Suomen Messujen ja Musiikkimessujen kotisivuilta.

Koska tapahtuma aukeaa yleisölle vasta klo 10 ja ilmoittautuminen jo klo 9, on kilpailijoille käytössä eri kulkureitti. Kilpailijoiden kulku tapahtuu samaa reittiä Musiikkimessujen esiintyjien kanssa. Lisätietoja on tässä opaskartassa, ks. punainen nuoli lähellä vasenta alareunaa.

Myös Musiikkimessujen messuhallista on saatavilla kartta.

Kilpailijoille toimitetaan postitse lippu tapahtumaan. Lippu oikeuttaa vapaaseen vierailuun Messukeskuksen tapahtumissa lauantaina 30.10.2010.

Kilpailuun varatulla lavalla on kilpailijoille tilaa 10 x 5 metriä (leveys x syvyys). Syvyydestä vie jonkin verran tilaa pois lavan takaosaan mahdollisesti sijoitetut musiikkiohjelmien instrumentit.

Lavalla on käytettävissä laadukas musiikkiäänentoisto, eli taustanauhan äänenlaatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Sallittuja taustanauhan muotoja ovat FLAC ja MP3. Valoratkaisuja on myös jossain määrin käytettävissä. Sekä musiikin että valojen osalta tulee kilpailijoiden olla yhteydessä tekniikkavastaavaan, jonka yhteystiedot löydät CFT:n Musiikkimessujen pääsivulta.

Tapahtumapaikalla on käytettävissä Musiikkimessujen pukuhuonetilat tapahtumapäivän aamupäivällä ennen kilpailun alkua.

Takaisin sisällysluetteloon

Tuomaristo ja palkinnot

Kilpailua valvoo tuomaristo, joka vastaa voittajien valinnasta. Tuomariston jäsenten nimiä ei ilmoiteta ennen tapahtumapäivää. WCS:n virallinen edustaja voi käyttää tuomaristossa veto-oikeutta.

Voittajaryhmä palkitaan Finnairin sponsoroimalla kahden hengen viikon mittaisella matkalla Japaniin, alustavasti loppukesästä 2010 pidettävään finaaliin. Muille karsinnassa sijoittuneille on luvassa lahjakortti- ja muita palkintoja. Tapahtumassa jaetaan myös kunniakirjoja.

Takaisin sisällysluetteloon

WCS 2011 finaali

Oheiset lisätiedot koskevat World Cosplay Summit -finaalia, joka pidetään kesällä 2011 Japanissa. Suomen edustajan tulee huomioida seuraavat asiat.

Edustus

Suomea edustava pari edustaa maatamme kilpailussa sekä finaalimatkalla että tätä edeltävänä aikana vieraillessaan alan tapahtumissa tai median vieraana. Tämä edellyttää asianmukaista diplomaattista taitoa sekä hyvää yhteistyökykyä ja positiivista kilpailuhenkeä. Cosplayn tulisi näkyä edustavan ryhmän toimesta positiivisena harrastuksena.

Finaalimatka

Matkan pituus on noin viikko ja se sijoittuu alustavasti loppukesälle 2011.

Finnair vastaa osallistuvan ryhmän matkakuluista Japaniin ja takaisin. Mikäli pukujen ottaminen mukaan edellyttää ylimääräisen matkatavaramäärän pakkaamista, Finnair vastaa myös tämän aiheuttamista lisäkustannuksista. WCS:n järjestäjät vastaavat majoituskuluista ja tapahtuman aikaisista ruokailuista. Muut, ns. vapaa-ajan kustannukset on osallistujien katettava itse.

WCS:n virallinen kieli on englanti ja voittajaryhmän kannattaa varautua englannin kielen aktiiviseen tarpeeseen sekä finaalimatkalla että sitä edeltävänä aikana. Japanin kielen taito ei ole pakollista, mutta siitä on hyötyä.

Tiedonannot ja yhteydenpito

Osallistujat hyväksyvät, että karsintaan osallistuvien parien nimi- ja hahmotiedot voidaan luovuttaa WCS-järjestäjien käyttöön. Lisäksi voittaneen parin tarkemmat yhteystiedot (nimet, osoitteet, puhelinnumerot, iät, sähköpostiosoitteet) voidaan luovuttaa WCS:n järjestäjien sekä Finnairin käyttöön.

Osallistujien on toimitettava viipymättä WCS:n järjestäjille heidän pyytämät tiedot. Lisätietoja voidaan tarvita valmistelujen edetessä ja pyyntöihin tulee vastata nopeasti. Yhteydenpito tapahtuu englannin kielellä.

Viimeistään kuukautta ennen finaalia tulee järjestäjille toimittaa tarkat tiedot esityksestä, taustamusiikki CD-levyllä, lähdekuvat hahmoista ja kertomus/raportti pukujen teosta. Kisaajien tulee vastata myös kysymyksiin liittyen kisalavan tekniikkaan, valoihin, yms.

Osallistujia suositellaan informoimaan yleisöä aktiivisesti finaaliin valmistautumisesta, esimerkiksi pitämällä blogia.

Finaalin esitys

Finaalissa voi esittää joko uuden esityksen, tai saman esityksen kun Suomen karsinnassa. Jos käyttää samaa esitystä kun karsinnassa, on siihen tehtävä huomattavia parannuksia.

Mukaan otettavat puvut

Osallistujien tulee ottaa mukaan kolme cosplay-pukua - paraatipuku, kilpailupuku ja lehdistötilaisuuksissa käytettävä puku. Näiden pukujen ja niihin kuuluvien proppien sallittu yhteispaino on korkeintaan 40 kg.

Virallinen avustaja

Kahden hengen ryhmän lisäksi matkaan osallistuu ryhmän virallinen avustaja. Avustajaa haetaan julkisella haulla ja valinta tehdään yhdessä Cosplay Finland Tourin, Finnairin sekä voittajaparin päätöksenä. Lopullinen päätäntävalta henkilön valinnasta on Japanin WCS-järjestelykomitealla.

Avustaja liikkuu ryhmän mukana kaikissa virallisissa tilaisuuksissa, avustaa ryhmän jäseniä ja edustaa Suomea virallisen edustajan ominaisuudessa. Hänen tulee pystyä myös sujuvaan keskusteluun ja tulkkaukseen englannin sekä japanin kielillä.

Osallistujien mukana voi matkata myös muita henkilöitä, mutta nämä vastaavat itse matka- ja majoituskuluista eivätkä he voi osallistua virallisiin järjestelyihin. Eritoten tämä koskee backstage-alueita, joihin on pääsy vain kisaajilla ja virallisella avustajalla.

Liitteet

Liitteissä selvennetään yksityiskohtaisesti kilpailun osallistujien henkilötietojen käsittelyä. Nyrkkisääntö on, että henkilötietoja käsitellään erittäin luottamuksellisesti, vain järjestäjien toimesta, eikä osallistujien tietoja luovuteta edelleen.

Takaisin sisällysluetteloon

Yhteistyössä

Sangatsu Manga
Säätöyhteisö B2 ry

sekä

Sinooperi
Tietovelhot Oy

Genrewear

Rento tapa kylpeä

Tampere Kuplii ry

World Cosplay Summit

Japan Pop -lehti

Prayers from cosplayers